A volt 12. c oldala
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Képtár
     
Tételek
     
Egyszerű modul

 

     
Történelem tételek
Történelem tételek : D) 1. USA (függetlenségi háború előzményekkel, polgárháború 1861-65)

D) 1. USA (függetlenségi háború előzményekkel, polgárháború 1861-65)

  2008.03.19. 21:46


USA
 
Függetlenségi háború
Az északi részeken angolok, franciák, délen spanyolok, portugálok hódítanak.
A 13 kisebb gyarmatot három csoportba lehet osztani.
Észak: New England (Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, New Hampshire) halászat, fakitermelés, hajóépítés.
Közép: (New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware) gabonatermesztés, textilipar, vágóállat tartás.
Dél: (Észak-Karlina, dél-Karolina, Virginia, Maryland, Georgia) gyapotgazdálkodás, ültetvények, monokultúra
Észak és dél közt jelentős ellentétek.
Észak
Dél
ipar a meghatározó
mezőgazdaság a meghatározó
farmergazdálkodás
ültetvényes gazdálkodás
bérmunkások
rabszolgatartás
önigazgatás, önkormányzat
Angliától való elszakadás
királyi tulajdon, nagy földbirtok
Angliával kapcsolatteremtés
 
A harcokat nem az észak-déli ellentét, hanem a francia fenyegetettség váltja ki. Benjamin Franklin elve: a gyarmatok fogjanak össze a függetlenedés érdekében.
Az angol parlamentben nem ül amerikai, pedig róluk ott döntenek. A hétéves háború is csak ront a helyzeten.
1763: rendeletet adnak ki, hogy az Allagheny-hegységtől nyugatra fehér nem mehet, földínséget idéznek elő, megakadályozzák a kivándorlást.
1764: cukortörvény: a melasz vámját csökkentik, de mennyiségét korlátozzák, így rengeteg kereskedő jövedelmét veszélyeztetik.
1765: bélyegtörvény: minden újságra illetékbélyeget kell venni, a gyarmatok nem nyomtathatnak papírpénzt.
Amerikai válasz: a Szabadság Fiainak Társasága. Vezetője Franklin. Bojkottálják az angol termékek megvásárlását. Az angolok visszavonják az intézkedéseket, de az adókivetés jogát megtartják, és a teára kivethetnek vámot.
1773: New Tea Act. Dec. 16: Bostoni teadélután: indiánnak öltözött fehérek beborítják a teát a tengerbe. Az angolok lezárják Boston kikötőjét.
1774: Philadelphiában megtartják az amerikai gyarmatok első kongresszusát. Hadsereg létrehozása, minden gyarmat ad katonákat. 1775 ápr. 19-é,n több helyen is fegyveres összetűzések vannak (Lexington, Concorde) Farmerek és angol csapatok összecsapása. A Kongresszus úgy dönt, hogy felállít egy kontinentális sereget. Főparancsnoka George Washington. A függetlenségi háború kitörése.
1776. júl.4: a Függetlenségi Nyilatkozat kiadása (Thomas Jefferson) az USA születése.
1776: az első ütközetekben angol fölény van, New York elfoglalása.
1777: gyarmati győzelmek, angol vereség Saratogánál.
1778: Anglia ellenlábasai elkezdenek mozgolódni, kiképzők mennek az USA-ba. (La Fayette, Taddeus Kosciusko, von Seuben) Francia, holland és spanyol katonai segítséget is kapnak.
1781: Yorktown: az angol fősereg bekerítése, megadják magukat.
1783: versaillesi béke, a 13 gyarmat függetlenedése.
1787-re elkészül az alkotmány Philadelphiában. Kompromisszum a föderalista és konföderalista elképzelések között.
Az első, a hatalommegosztás elvére épülő modern, köztársasági alkotmány. Lényege az, hogy a Szövetség (Unió/ kormány) felel a honvédelemért, a külpolitikáért, pénzügyért, és a külkereskedelemért. A többi terület az egyes államok hatáskörébe tartozik. Az Unió élén az elnök áll, aki a hadsereg és a nemzeti gárda parancsnoka, ő irányítja a külpolitikát, ő nevezi ki a minisztereket, a bírákat és a rangosabb diplomatákat. A miniszterek csak neki felelősek, ez a prezidenciális rendszer. Az elnököt 4 évente elektorok útján választják, és egyszer újraválasztható. (az első elnök 1789 és 97 között Washington volt) a törvényhozás a kétházas Kongresszus kezében van. A Szenátusnak, (felsőház) melynek vezetője az alelnök, tagjai a szenátorok, államonként 2-2, akinek harmadát kétévente újraválasztják. A testület felelősségre vonhatja az elnököt. A Képviselőházba (alsóház) az egyes államok lakosságuk számarányában küldhetnek be képviselőket. A testület fő feladata a törvényalkotás. A törvényjavaslatokat végül az elnök elé terjesztik elfogadásra, aki vétójoggal rendelkezik, de ezzel csak korlátozott mértékben élhet. A bírói hatalom a Legfelsőbb Bíróság kezében van, melynek élén az elnök által kinevezett főbíró áll életfogytig. Emellett minden egyes államnak saját törvényhozása és kormányzata van. Az alkotmány módosítása kiegészítésekkel történik, az első tíz Bill of Rights néven már 1791-ben elkészült. Ma összesen 22 kiegészítése van. Az egyes állampolgárok jogai közül a szólás-, sajtó- és gyülekezési szabadság, a fegyvertartás, a vagyon biztonsága, az ártatlanság vélelme, és a független bíróság előtti megjelenés a legfontosabbak. Az utolsó pont kijelenti, hogy az Unió áltat magának fenn nem tartott, s az államoktól meg nem tagadott jogok az államokat és ezek polgárait illetik. Tehát ami nincs megtiltva, azt szabad Amerikában.
 
 
 
Az USA polgárháborúja
1776-83: függetlenségi háború, a gyarmatok függetlenedése.
1787: alkotmány kiadása (+22 pont ma)
Jelentős fejlődés indul meg. Okai:
- Áttelepülések Európából (szaktudás, eszközök)
- USA-ban korlátlan területi lehetőségek
- Az Atlanti partvidéket hamar lezajlik az ipari forradalom
- Ipari fejlődés: a világtermelés 15%-át ő adja
- Észak és dél között jelentős ellentétek
Észak
Dél
ipar a meghatározó
mezőgazdaság a meghatározó
farmergazdálkodás
ültetvényes gazdálkodás
bérmunkások
rabszolgatartás
önigazgatás, önkormányzat
Angliával kapcsolatban védővám
Republikánusok
Körpontosításra törekszik
királyi tulajdon, nagy földbirtok
Angliával kereskedelmi kapcsolat
Demokraták
Az államoknál legyen nagy hatalom
 
A legfőbb konfliktusforrás a rabszolgatartás kérdése.
1820: missuri egyezmény: húznak egy vonalat, ettől északra tilos, délre megengedett a rabszolgatartás.
1854: 2 államot vennének föl, Kansast és Nebraskát. A déliek betörnek Kansasba, bele akarják íratni a rabszolgatartást az alkotmányukba. Visszarendelik őket, hogy az államok szabadon dönthessenek.
Dred Scott per. Egy déli rabszolga északra szökik, ahol befogadják, de a régi gazdái visszakövetelik. Precedens értékű per, vissza kell menni a déli gazdához.
1859: John Brown 18 emberrel megpróbálja felszabadítani a déli rabszolgákat. Fegyvereket szerez, Harpers Ferryben fegyverraktárat foglalnak el, a déli katonaság körülzárja és kivégzi őket. Róla szól a János bácsi a csatában, a rabszolgafelszabadító-mozgalom jelképévé válik.
1860: Homestead Act: ingyen föld a szabad területeken, de a déliek tiltakoznak, ezért elvetik az ötletet.
1860: elnökválasztás: Az északiak jelöltje Abraham Lincoln. Szegény farmercsaládból származik, onnan küzdi fel magát (self-made man). A 34 állam megválasztja, erre a 11 déli állam kilép az USA-ból.
1861 febr. 7-én új konföderációt hoznak létre. Saját elnököt: Jefferson Davis és saját fővárost: Richmond választanak. Ez a teljes szakadást jelenti, és a polgárháború kezdetét.
Esélyek: Északon 22, délen 9,5 millió ember, de dél felkészültebb, mert ők döntenek a háborúról. A hadsereg tisztikarának jelentős része is itt van. Északon van viszont az ipar, és a vasútvonal is.
1861: jórészt déli sikerek, de északon 1 000 000 önkéntes gyűlik össze. Délen a legnagyobb létszám 465 000 fő.
1862: Homestead Act törvénybe iktatása, 10$-ért 115 hold földet lehet kapni, ha 5 évig nem költözik el.
1863 jan.1-jén Lincoln bejelenti a rabszolgatartás megszűnését az USA-ban. A rabszolgák tömegesen szöknek északra. A legnagyobb ütközet Gettysburgnél van, ahol északi győzelem születik Robert Lee csapatai ellen.
1865-ben az északiak elfoglalják Richmondot, ezzel kényszerítve térdre a délieket.
1865. ápr. 9-én Appromatoxnál Lee leteszi a fegyvert, kb. 80 000 embere marad. 360 000 északi, és 260 000 déli hal meg.
1865. ápr. 14-én Lincolnt meggyilkolja egy déli.
Értékelés: egységes gazdaság, egységes nemzeti piac, egységes nemzetállam jön létre. A Rabszolgatartás megszűnése.

     
Friss
     
Linkek
     
Bölcsességek

     
Szavazás
Lezárt szavazások
     
Lélekszámláló
Indulás: 2006-12-09
     

Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com